tiistai 3. heinäkuuta 2012

Hiusvinkkejä vuodelta 1951

Ostin kirpparilta opuksen nimeltä "Joka naisen niksikirja". Painovuosi on 1951, mutta kyseessä on kolmas painos. Olen nyt tutkaillut hiustenhoitoon liittyviä neuvoja. Toivoin löytäväni aivan uskomattomia reseptejä ihan sillä ajatuksella että kukin lukija voisi itse sekoittaa hiussörsselinsä. Valmistusaineet olivat aika lailla hepreaa myös apteekkihenkilökuntalaisille, joita kävin konsultoimassa. Booraksi, amerikkalainen öljy, rikkisaippua, briljantiini, manteliliise, saippuasprii... täh? :)

Eräs vanhempi farmaseutti kertoi, että hänen apteekkarivanhempiensa jäämistöstä saattaa löytyä hiusten hoitoon liittyvää kirjallista matskua. Hän ehkä saa paprut kaivettua esiin syksyn aikana. Jäämme siis odottavalle kannalle. Mutta pistänpä tässä jakoon muutaman selkokielisen hiusvinkin, joilla on nykypäivänä enimmäkseen huumoriarvoa, mutta paikoitellen myös todellista käytännön apuarvoa.

Hiusten hoito

- Asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, kuinka usein hiuksia on pestävä. Yleensä on noin kahden viikon väliaika sopiva, mutta hiukset, niinkuin mikä muu tahansa, on pestävä silloin kun ne ovat likaiset.

- Kaupoissa oleviin shampoonijauheisiin on suhtauduttava varovaisesti, saippuan ja booraksin käyttö on turvallisinta.

- Muutama pisara sitruunamehua tai etikkaa lisättynä viimeiseen huuhdeveteen poistaa hiuksista viimeisetkin saippuahiukkaset ja antaa hiuksille kauniin kiillon.

Rasvainen tukka

- Rasvaista tukkaa on hyvä hieroa joka päivä pellavatilkulla, joka imee itseensä huomattavasti rasvaa.

- Rasvaiselle tukalle hyvä hoitotapa on hiuksien hierominen viikon ajan joka ilta rasvaisella öljyllä, esim. salaatti- tai maapähkinäöljyllä. Jotta tyyny ei tulisi rasvaiseksi, on pään ympärille kiedottava yöksi pyyheliina. Aamulla hiukset pestään puhtaiksi. Sitten pidetään viikon väliaika, minkä jälkeen sama menetelmä toistetaan. Näin tehdään kaikkiaan 4-5 kertaa. Tilapäisesti saa rasvaisuuden haihtumaan hiusjauheella, jota saa ostaa rohdoskaupoista.

- Rasvaiseen tukkaan auttaa ihon puhtaus, jokapäiväiset pyyhkeet ja teelusikallinen hiivaa päivässä.

Hilseen poistaminen

- Jos päänahka on hyvin rasvainen, on se ennen pesua huuhdottava lämpimällä vedellä, johon on sekoitettu teelusikallinen soodaa.

- Hiuksia voi myös hieroa munankeltuaisesta ja sitruunamehusta tehdyllä seoksella joka pesun jälkeen, mutta se on huuhdeltava pois huolellisesti, koska munankeltuaisella on liisteröivä ominaisuus. Hilseistä tukkaa on pestävä usein.

Hiusten lähteminen

Hiukset on pestävä joka kolmas ilta tervasaippualla tai kiinankuoriliuoksella. Pesun jälkeen hierotaan päänahkaa hyvin vaseliinilla.

Tehokas harjaaminen

Jotta hiukset tulisivat ilmavammaksi ja ne saisi helpommin kammatuiksi silloin kun ei ole aikaa pestä niitä, voi ne harjata karkealla ruisjauholla.

Hiusten suojaaminen hajuilta

- Jos haluaa vaikuttaa siistiltä, vaikka hoitaakin itse taloutensa, on suojeltava hiuksia ruoanhajuilta. Nykyaikainen ohut uimalakki sopii tähän tarkoitukseen oivallisesti.

- Navetanhaju tarttuu auttamattomasti hiuksiin, ellei niitä suojaa huolellisesti. Siihen tarkoitukseen sopii pehmeästä vahakankaasta tehty urheilumallinen hilkka, joka solmitaan leuan alta.

Hiusten kuivaaminen

Pölynimuri on erinomainen hiustenkuivaaja.

4 kommenttia: