lauantai 13. marraskuuta 2010

Rakastu hiusten hoitoon: 14 tapaa mokata hiuspesu

Kaikki pesevät hiuksiaan, mutta kaikki eivät silti osaa pestä hiuksiaan. Tämä on ehkä murskaava uutinen jos takana on hiuspesuja vaikkapa kolmenkymmenen vuoden ajalta. Harjoitus ei aina tee mestaria. Listasin teille 14 pesumokaa:

1. Väkivaltainen pesu: Eräässä työpaikassani oli kampaaja-mummero, jonka mielestä hiuksia ja hiuspohjaa ei saa puhtaaksi ilman rajuja pesuotteita. Hänen asiakkaansa olivat jo tottuneet väkivaltaiseen käsittelyyn. Heidän päänahkansa olivat vuosien mittaan parkkiintuneet ja heidän kipukynnyksensä olivat kohonneet huipputasolle. Liekö joukossa muutama masokistikin, mutta tuntoaistinsa menettäneet asiakkaat suorastaan vaativat kampaaja-mummeroa pahoinpitelemään heidän päänahkansa kerta toisensa jälkeen. Jos kampaaja totuttaa asiakkaansa tietynlaiseen palveluun niin siitä muodostuu vaalittu tottumus.

Ymmärrän kyllä tämän vanhan käsityksen: "shampoo ei pese jos se ei vaahtoa kunnolla." Ei välttämättä pidä enää paikkaansa. Toinen motiivi kampaaja-mummeron orvasketeen porautuvalle pesulle on tämä: "Minä olen suuri pesujumala, jynssään jokaisen törkypään ja ludeletin niin että maa tärisee."

Kampaaja-mummero yritti juurruttaa minuunkin väkivaltaiset pesuotteensa. Olin silloin ja edelleenkin sitä mieltä, että kivun ei kuulu olla osa hiuspesua. Enkä ikinä tule uskomaan että pahoinpitely tekisi hyvää hiuspohjalle tai hiuksille.

2. Takuttava / Hankaava pesu: Tämä pesu on läheistä sukua väkivaltaiselle pesulle. Tulisi ymmärtää että hankaavat pesuotteet eivät tee hiuksista puhtaampia vaan hankalammat selvittää. Hankaavat pesuotteet kiduttavat päänahkaa ja hiustuppia, vaikka tarkoituksena lienee tehdä puhdasta jälkeä ja saada veri kiertämään.

3. Pesu pakkasen ja / tai auringon porotuksen puremalla shampoolla: Toisin sanoen pesu pilaantuneella / vioittuneella shampoolla. Kesämökin saunan ikkunalaudallahan on kiva säilyttää Linna shampoota ympäri vuoden. Mitäs siitä että pakkanen paukkuu ja aurinko korventaa. Shampoot pysyvät käyttökelpoisina vuosia, mutta turha kuvitella etteivät niiden ominaisuudet muutu ääriolosuhteissa.

4. Tiskiaineella / Mäntysuovalla pesu: Ihmettelin vuosia kuinka eräällä luomutukkaisella miespuolisella tuttavalla oli aina korppukuiva ja suorastaan räjähtänyt tukka. Kävi ilmi että hän pesi pehkoaan vain tiskiaineella ja mäntysuovalla. Ihon normaali  pH-arvo on 5-6. Mäntysuovan pH on 9. Se on aivan liian emäksinen hiusten tai hiuspohjan pesuun. Tiskiaine on jo hellempää tavaraa (pH 6), mutta ylipesevää. Mitä iloa on räjäyttää kaikki lika hiuksesta kun pesuveden mukana karkaa myös elinvoima ja hyväkuntoisuus?

5. Täysin väärällä shampoolla pesu: Älkää traumatisoituko seuraavasta esimerkkitapauksesta. Erään kampaajakollegan tuliterä teippipidennys meni pilalle kun se pestiin ja hoidettiin väärillä tuotteilla koulutustilaisuudessa. On äärimmäisen harvinaista että shampoopesu tai hoitotuote turmelisi hiukset peruuttamattomasti.

Olen aina ihmetellyt niitä tarjoushaukkoja, jotka ostavat sokkona minkä vaan shampoon kunhan se on alennusmyynnissä. Ei ole mitään järkeä että hahtuvatukkainen pesee tukkansa megapaksulle, kuivalle ja kurittomalle hiukselle tarkoitetulla silottavalla shampoolla. Siinä menee rasvaisena kumoon ne kaksi ristissä sojottavaa karvaa.

6. Täsmätuotteen sivuuttava pesu: Tämä pesu on läheistä sukua täysin väärällä shampoolla tehtävälle pesulle. Viimeksi mainittu tekee ikävän lopputuloksen. Täsmätuotteen sivuuttava pesu taas viittaa kintaalla hiuskuontalon ja / tai hiuspohjan ongelmille / erityisvaatimuksille / erityistarpeille. Joku yleispätevä shampoo on ihan kiva, mutta se ei tee ihmeitä. Hilsepää tarvitsee hilseshampoota. Hörsöpörsökihara tarvitsee kosteuttavan kiharan muotoa korostavan shampoon. Platku ja ohut hius tarvitsee energisoivan ja / tai volyymia antavan shampoon. Rasvainen hius tarvitsee rasvaisen tukan shampoon jne.

7. Halpisshampoo pesu: Laatushampoo pesee halpisshampoon niin käyttömukavuudessa, riittoisuudessa, ominaisuuksissa, tehossa ja yleensä myös hinnassa per käyttökerta. Halpisshampoon litrahinta vaikuttaa edulliselta. Sitä yleensä joutuu ottamaan kourallisen siinä missä laatushampoota kuluu vain teelusikallinen. Monet sanovat että siirryttyään halpisshampoosta laatushampooseen myös pesutarve väheni.

8. Väärä shampoo vääränä päivänä- pesu: Värjääpä hiuksesi kirkkaanpunaisiksi ja yllätä tukkasi värjäystuoreeltaan syväpuhdistavalla shampoolla. Hiusväri vilkuttaa sinulle valuessaan viemäriin. Punapäiden kannattaa käyttää syväpuhdistavaa shampoota lähinnä ennen isoa värjäystä. (Väriä voi entrata jo sitä ennen pigmenttipitoisella hoitoaineella.)

9. Aina sama shampoo -pesu: Hokema "vaihtelu virkistää" pitää kutinsa tässäkin. On hyvä vaihdella eri shampoita vaikka olisi löytänyt aevan ehanan suosikin. Samalla tuotteella pestessä eivät tulokset aina pysy yhtä hyvinä kuin alussa. Lisäksi tulee muistaa että hiuksen tarpeetkin muuttuvat. Esimerkiksi valkaisun jälkeen hius tarvitsee aiempaa enemmän kosteutta ja rakennepaikkausta. Jos luomutukan kanssa on riittänyt perusshampoo niin kemiallisesti käsitelty hius kaipaa jo yksilöllisempää huolenpitoa.

10. Pesu jota ei seuraa hoitoaine tarpeesta huolimatta: Tämä on listan surullisin pesu. Jotkut hiukset eivät edes tarvitse hoitoainekäsittelyä. Mutta suurimmalle osalle hoitoaine tai jopa hiusnaamio tekee poikaa. Näissä tapauksissa voi sanoa että: "Hius ilman hoitoainetta on kuin autiomaa ilman sadetta."

11. Huolimaton pesu: Tämä pesu harmittaa minua eniten kun sen toteuttaja tulee vastaan liiketyöskentelyssä. Tämä pesu on läheistä sukua pula-aikapesulle. Erona on se että pula-aikapesijän tukka on puhdas heti pesun jälkeen, mutta huolimattoman pesijän tukka ei ole. Huolimaton pesijä voi syyllistyä yhteen tai useampaan seuraavista: 1. Liian vähäinen veden käyttö. Shampoo ei pääse kunnolla hiukseen pesemään sitä. Tai shampoosta jää ihoon ja / tai hiuksiin ärsyttäviä jäämiä. 2. Shampoota käytetään liian paljon tai vähän. 3. Pesu on liian pikainen ja ylimalkainen. Tällöin hiuspohja ja hiukset saattavat jäädä likaisiksi.

12. Liian harvoin -pesu: Toiselta nimeltään pula-aikapesu. Jotkut ilmeisesti kuvittelevat että hiuspesuja on mahdollista suorittaa vain tietyn kiintiön edestä. Jos hiusta ja hiuspohjaa pesee liian harvoin niin sehän tarkoittaa matalaa hygieniatasoa.

13. Liian usein -pesu: Tämä pesu on liian harvoin -pesun vastakohta. Joillakin yksilöillä on pakkomielle olla pesemässä tukkaansa koko ajan, vaikka todellista tarvetta ei ole. Toinen liian tiuhaan pesevä ryhmä on aktiivisesti urheilua harrastavat, jotka pelkäävät haisevansa jos eivät käy suihkussa joka hikipisaran vuodattamisen jälkeen. Mielestäni suurimmassa osassa tapauksia on liioiteltua pestä hiukset kahdesti päivässä. Jos treeni on oikeasti niin hikistä että suihkussa on ravattava niin joka toisella kerralla voisi shampoopesun korvata päänahan huuhtomisella. Latvoissa voi käyttää hoitoaineen jos ne tarvitsevat sen selvitäkseen kivuttomasti.

14. Ylikulutus pesu: Tämä pesu on kaukaista sukua huolimattomalle pesulle ja liian usein-pesulle. Erona on se että ylikulutus on vain yksi huolimattoman pesun alalaji. Erona on se että liian usein pesijä ei törsää kertapesulla ylenpalttisia vesimääriä, mutta pesutiheyden vuoksi hänet voi laskea ylikuluttavaksi pesijäksi. 100% :sti ylikuluttavaksi pesijäksi  laskettava puolestaan lutraa onnessaan vedellä viiden ihmisen edestä. Shampoota hän töräyttää purkista ainakin desin kerralla. Huolimatonta pesua esiintyy eniten omituisilla hiihtäjillä. Ylikulutus pesua esiintyy puolestaan eniten välinpitämättömillä hedonisteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti