maanantai 4. lokakuuta 2010

Olipa kerran asiakas: Sukupuoli hämärän peitossa

Olipa kerran asiakas, jonka sukupuolta oli mahdoton päätellä. Kutsutaan häntä jollain sukupuolineutraalilla nimellä. Kutsutaan häntä vaikka Soiniksi. Ja sukunimi voisi olla Sukupuoleton.

Soini oli varannut minulle ajan hiusten leikkaukseen. Varauskirjassa luki: Sukupuoleton 12.30, hiusten leikkaus. Yleensä kalenteriin pyritään laittamaan asiakkaan koko nimi ja kaikki kohdepäivänä suoritettavat palvelut. Tuona päivänä asiakkaasta oli saatavilla vain sukunimi ja hänen tilaamansa palvelu.

Soini saapui parturi-kampaamoomme sovittuna ajankohtana. Hänen hiuksensa olivat puolipitkät ja kerrostetut. Hänellä oli yllään farkut ja löysähkö T-paita. Soinin hiustyyli ja vaatetus olivat molemmille sukupuolille sopivat. Hänen kasvonsa olisivat voineet kuulua niin Annalle kuin Antille.

Hämäännykseni oli suuri kun en heti osannut sanoa oliko asiakkaani nainen vai mies. Osasin ainoastaan arvioida hänen iäkseen 40+.

Hänen ruumiinrakenteensa ei ollut miehekäs eikä naisellinen. Soinin kummassakin puntissa oli vain yksi jalka ja hänen sepaluksensa kohta oli litteä. Mainittakoon vielä että tsekkasin tilanteen ääreisnäöllä, en suoralla tuijotuksella. Asiakas oli melko ylipainoinen. Hänellä oli B-kupin rinnat. Niistä oli vaikea päätellä olivatko ne naisen maitorauhaset vai miehen ihratissit. Ja taas tuli ääreisnäkö tarpeeseen.

Asiakas Sukupuolettoman kehonkieli ei myöskään antanut viitteitä suuntaan eikä toiseen. Toivoin että viimeistään hänen äänensä ilmiantaisi hyvin piilossa olevan totuuden. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Sukupuolen tiedusteleminen ihan suoraan ei ollut vaihtoehto. Itse ainakin loukkaantuisin jos joku ei olisi varma olenko nainen vai mies.

Päädyin kimuranttiin tilanteeseen. Minulla oli tuolissa maksava asiakas, jonka tukkaa en pystynyt leikkaamaan kun en tiennyt hänen sukupuoltaan. Koitin kysellä asiakkaalta hänen hiusleikkausmieltymyksiään siinä toivossa että saisin vihjeitä hänen sukupuolestaan. Hän sanoi haluavansa lyhyen tukan.

Juttu vaan on niin että miehet tarkoittavat lyhyelle hyvin lyhyttä ja naiset lyhyehköä tai puolipitkää. Siinä mielessä esimerkiksi unisex-lookin toteuttaminen olisi saattanut johtaa tilanteeseen, jossa olisin joutunut leikkaamaan hiukset uudestaan entistä lyhyemmiksi. Muutenkaan nelikymppiset eivät ole niitä innokkaimpia sukupuolineutraalien lookkien kantajia.

Niinpä päädyin kysymään asiakkaalta mikä hänen koko nimensä on. Sanoin että kalenteriin oli kirjattu vain hänen sukunimensä ja olisi mukavampi jutella kun tietäisi asiakkaan etunimen. Kävi ilmi että Soini oli Jorma tai Pekka tai mikä lie, mutta kuitenkin mies!

Silloin sakset alkoivat laulamaan. Leikkauksesta tuli hyvä. Asiakas oli tyytyväinen. Parturi-kampaaja oli huojentunut. Tälle tarinalle saatiin sittenkin onnellinen loppu!

4 kommenttia:

  1. Aivan mahtavan kiusallinen tilanne, nauroin melkein vedet silmissä kun luin :D Hienosti klaarasit tilanteen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta Tiia, mukavaa että tykkäsit! Onnea uudelle blogillesi!

    VastaaPoista
  3. Asiakas varmaan ymmärsi kiemurtelusi, koska ei ollut eka kerta kun tilanteeseen joutui. Tuliko toista kertaa? Meitä on moneen junaan. Myös sellaisia, joiden sukupuolta ei luonto ole tarkkaan määrännyt kumpaankaan suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmastikin oikeassa. Jos oikein muistan asiakas asui vakituisesti Ruotsissa eli oli vain käymässä.

      Poista